毎日新聞 2007/7/11

輸出食品 中国、監督強化急ぐ
 政府 「発展途上で基礎弱い」

 中国の食品・薬品などの安全監督に関係する政府5部門が10日、北京で共同記者会見を開き「中国の輸出食品の合格率は99%以上だ」と強調した。一方で「(安全についての)情勢は楽観できない」とも述べ、長期・有効な監督体制の構築を急いでいると説明した。
 5部門がそろって会見するのは異例。中国製品の安全性に対する不安が国際社会で高まっていることを背景に、政府が一体となって対策に取り組む姿勢をアピールした。
 会見では「中国は発展途上国であり、安全・監督管理のスタートが遅く、基礎は相当に弱い」と現状報告し、関係各国との技術協力の促進を希望した。
 中国国内でも食品への不信感は以前から強い。北京紙「京華時報」は9日、多くの飲料水販売店で水道水をミネラルウオーターや純水と称して売っていると報じた。
 会見で政府当局はこれに触れ「個別の飲料水販売店にこれらの問題が存在することを排除しない」とニセ飲料水の存在を認めた。しかし当局が今年5月に実施した北京市内の飲料水販売店の抽出調査では合格率が96.9%だったと強調し、「個別の販売店の行動」と、一部の違法販売店の取り締まりを約束した。
 一方、中国政府のこれまでの取り組みとしては「政府のホームページで違法企業のブラックリストを掲載し、輸出を禁止する措置を取った」と述べ、安全性に問題のある違法企業への処罰を実施したと説明した。また、違法製造拠点の取り締まりを強化した。


「人民網日本語版」2007年7月10日

中国の食品輸出合格率、99%以上 品質検査部門

  国家品質監督検験検疫総局(品質検査部門)食品安全局担当者は、国務院新聞弁公室が10日に開催した記者会見で、輸出入食品の安全問題に関する状況を説明した。「チャイナネット」が伝えた。

  品質検査部門の統計データによると、2004年から2006年までに中国から米国へ輸出された食品は8万9459件(04年)、8万1754件(05年)、9万4442件(06年)。米国食品医薬品局(FDA)による拘留の対象となった食品は925件(04年)、845件(05年)、756件(06年)、合格率は99.0%(04年)、99.0%(05年)、99.2%(06年)。
 同期間に中国から日本へ輸出された食品は32万4245件(04年)、27万9156件(05年)、27万5446件(06年)。うち、厚生労動省による検査で不合格となった食品は492件(04年)、395件(05年)、459件(06年)、合格率は99.9%(04年)、99.9%(05年)、99.8%(06年)。
 EU向け食品輸出は9万6988件(04年)、8万7464件(05年)、9万1322件(06年)。うち、EU加盟国が不合格食品と通達したケースは、151件(04年)、71件(05年)、98件(06年)、合格率は99.8%(04年)、99.9%(05年)、99.9%(06年)。

  香港特別行政区の食品は、主に大陸部から来ている。香港食品環境衛生署食品安全センターが今年発表した2件の食品安全報告によると、特別行政区政府が今年、2度実施した大規模な食品サンプリング検査の結果、香港地区の食品総合格率はそれぞれ99.2%と99.6%だった。

  内外の統計データから、中国の食品輸出合格率はほぼ99%以上のレベルを維持していることが見て取れる。


 「人民網日本語版」2007年7月10日

鄭篠萸元食品薬品管理局長、死刑執行

  国家食品薬品監督管理局の元局長鄭篠萸容疑者は、最高人民法院の審査を経て10日午前、北京において死刑を執行された。新華社のウェブサイト「新華網」が伝えた。

  2007年5月16日に開かれた北京市第一中級人民法院公開裁判の審理において、鄭容疑者は収賄および職権乱用の罪に問われ、5月29日の一審判決において、鄭被告を収賄罪と断定し死刑を言い渡し、政治的権利を剥奪、全財産を没収、職権乱用の罪においては、懲役7年を言い渡し、死刑を確定し、政治的権利を剥奪し、個人財産を全て没収とした。判決後、鄭被告はこれを不服とし、上訴した。北京市高級人民法院公開裁判は6月22日二審判決を下し、上告を却下、一審の判決通り、最高人民法院に刑の執行の認可を申請した。

新華社電によると、鄭被告は薬品監督の権限を悪用して97年6月から06年12月までの間、製薬会社8社から649万元(約1億円)のわいろを受領し、偽薬も承認したとして死刑判決を受けた。


「人民網日本語版」2007年7月11日

北京五輪の食品は安全第一、すでに345規格を設定

  北京五輪食品安全専門家委員会の第2回会議が10日、北京で開かれた。北京五輪組織委員会が飲食サービスの準備状況を報告、北京市食品安全弁公室が食品安全に関する準備状況を報告した。

  北京五輪で食品の安全を確保するための準備作業は、食品安全基準、突発事態への緊急対応、食品安全知識の普及などで、すでに成果を上げている。オリンピック用に、食糧、食用油、豆製品、野菜、果物、肉類など10分類345品目の安全技術規格を設定。安全チェック体制を構築・運用、同データベースを構築。食品トレーサビリティシステム、食品トレーサビリティデータセンターを構築した。(編集NA)


2007/7/11 日本経済新聞夕刊

中国、食品29社「安全に問題」・輸出を差し止め

 中国の国家品質監督検査検疫総局は11日までに、国内の食品会社29社の安全管理に問題があったとして、ブラックリストに掲載してインターネット上で公開するとともに、輸出を差し止める措置を取った。このうち10社は、日本向けにウナギのかば焼きやカニの冷凍食品などを輸出する食品会社だった。

 同総局のホームページによると、これら日本向けの加工食品からは、基準値を超える大腸菌などが検出された。このほか17社が米国に、欧州連合(EU)とカナダに各1社が輸出を予定していた。問題企業のうち15社は検疫手続きを免れていた。


2007-07-10 Xinhua

China names and shames companies for exporting substandard food products

  China's quality supervision authorities have blacklisted 14 companies for planning to export substandard food products and banned them from further exports.

    The companies were exposed by the General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine (GAQSIQ) on its official website, www.aqsiq.gov.

    "They will be banned from exporting food products," Lin Wei, an official with the administration, said here Tuesday.

    The substandard products, which included preserved seafood and fruit, were destined to be exported to Japan, Canada, the United States and the European Union, according to the administration.

    Some of the products were found to contain additives such as sulphur dioxide in excess of levels set by the importing countries, or were found to be contaminated by harmful bacteria.

    A total of 34,400 cases of fake and low-quality food have been cracked by China's industrial and commercial authorities in the first half of this year, involving goods worth 67.7 million yuan (8.9 million U.S. dollars).

    Sun Wenxu, an official with the State Administration for Industry and Commerce (SAIC) said on Tuesday that 3,191 food manufacturers had been shut down during the first six months of the year.

    Industrial and commercial departments checked nearly 130,000 fairs and wholesale markets and withdrew 5,757 tons of substandard food from the market, Sun said.

    Lin said the government had paid great attention to recent health scares caused by substandard food products and great efforts were being made to prevent similar incidents.

    In May, China's quality control watchdog confirmed two domestic companies had exported melamine-contaminated wheat gluten and rice protein blamed for the deaths of dogs and cats in the United States.

    Investigations showed the two companies had managed to evade quality checks by labeling products as exports that were not subject to quality inspection.

    However, Lin said the violation was only an "isolated" case and99 percent of China's exported food was up to standard.

    Lin said the government had set up a rigorous quality supervision and inspection system for exported food, which covered all procedures, including planting, processing, distributing and exporting.

    "Starting from planting and breeding to exporting, all procedures are under close supervision," said Lin, deputy general director of the bureau of safety of exported and imported food under the administration.

    Lin said China was open to cooperation and exchanges with other countries on food safety.

    "We are fully confident that Chinese products are not only affordable and fine quality, but also healthy and safe," Lin said.

    The government has come under great pressure to improve food safety following a series of controversies caused by substandard food, ranging from drug-tainted fish to banned Sudan dye used to color egg yolks red.

    A survey showed that about 20 percent of products made in China for domestic consumption failed to meet quality and safety standards in the first half of 2007.

    The survey, conducted by the GAQSIQ, covered 7,200 different products from 6,362 enterprises, with an emphasis on food, daily commodities and farming machinery and fertilizers.

    The administration found that 93.1 percent of products made by large enterprises were up to standard -- the figure was 84.2 percent for medium-sized enterprises and 72.9 percent for small enterprises.

    Wu Jianping, director of the department of production supervision under the GAQSIQ, said China had about 448,000 food manufacturers, 79 percent of which were small factories with fewer than 10 employees.

    "Food produced by small factories and workshops is one of our top concerns, and the small food workshops are the key targets in our food safety campaign," Wu said.

    To improve food safety, the government laid out a five-year plan to tighten the supervision of food and drug products and promised to "significantly reduce the number of incidents caused by substandard food or drug products" by 2010.

    "China will try to reduce the number of small food workshops by half by 2010 so as to effectively curb illegal activities involving shoddy food products," Wu said.

    The quality watchdog dealt with 23,000 cases of fake brand and substandard food from December 2006 to May 2007 and 180 food manufacturers were shut down for making substandard food or using inedible materials in production.